Ski centar Tornik 2023. – 2 NAJ perspektive: zima i leto

Ski centar Tornik se nalazi na istoimenom, prelepom planinskom visu i pruža vam bogat i avanturistički sadržaj kako zimi, tako i leti. Svojom nadmorskom visinom od 1496 m predstavlja najveći vrh planine Zlatibor.

Sam ski centar nalazi se na nadmorskoj visini od 1110–1490 m, nekih 10 km od turističkog centra, a samim tim je toliko udaljei i od naših apartmana na Zlatiboru.

Da bismo vam olakšali traganje za informacijama, podelili smo sadržaj na zimski i letnji, pa odmah možete pristupiti delu koji vas zanima.

Ski centar Tornik – skijanje i zimski sportovi

Ako posetite Ski centar Tornik zimi, imaćete priliku da skijate na 4 različite staze: na Čigoti, Torniku, Zmajevcu i Stankovoj ravni.

 • Zmajevac je Crna staza dužine 1 km, širine 150–200 m i preporučuje se iskusnijim skijašima kojima takođe može predstavljati pravi izazov. Spuštati se ovom stazom znači skijati sa vrha Tornika, sa 1496 m nadmorske visine na nekih 1176 m. Visinska razlika ove staze iznosi 320 m.
 • Tornik je Crvena staza i po konfiguraciji je veleslalomska staza dužine je 1300 m, prelepa za duge karving zaokrete, tipične za ovaj vid alpskog skijanja.
 • Čigota je crvena staza popularna među početnicima. Dugačka je oko 1000 m, ima visinsku razliku od oko 200 m.
 • Stankova ravan je staza malog nagiba i spada u Plave staze, lagana i uređena.

Osim ove četiri ski staze, za ljubitelje nordijskog skijanja izgrađene su dve staze za skijaško trčanje, u dužini od 1.700 i 3.300 metara.

Sve staze pokrivene su sistemom za generisanje veštačkog snega, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova. Ski centar Tornik opremljen je šestosednom žičarom Tornik, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, zatim sa dva sidro ski lifta – Bandera i Krnevo plandište – ukupnog kapaciteta 2400 skijaša na sat.

U ski centru Tornik nalazi se i staza za takozvano „tjubing“ sankanje, koja može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju.

Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom. Ukoliko nemate svoju opemu za skijanje, u ski centru je povoljno možete iznajmiti, a kada se umorite od skijanja i uživanja na snegu, možete se okrepiti u nekom od par restorana.

Ski centar Tornik ima svoj parking. Na njemu nema smeštaja, ali je transver sa Zlatibora veoma lak, zato što je put bez većih uzbrdica, pa lagano možete doći kolima ili autobusom Turističke organizacije Zlatibor.

Tačan i aktuelan red vožnje dostupan je u sezoni na sajtu turističke organizacije Zlatibor.

Letnji sadržaji na Ski centru Tornik

Ako se nađete na Zlatiboru u toku leta, svratite do Tornika i uverite se da ovaj ski centar može da ponudi bogat, zanimljiv i avanturistički sadržaj i leti, kada je i boja po kojoj je ova planina dobila ime najizraženija.

Panoramska vožnja žičarom

Ona ista žičara koja vas sa skijama zimi prevozi do vrha Tornika, sada vam daje mogućnost da uživate u predivnom pejzažu i pogledu koji se pruža na sve četiri strane sveta.

Panoramska vožnja čini da se Zlatibor vidi i doživi na drugačiji način. Sa vrha Tornika se vide Durmitor, Jahorina, Tara, Ribničko jezero, vrhovi Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stubno, Semegnjevo, naselje Zlatibor…

Planinski biciklizam (cross country)

Postoje četiri predviđene biciklističke rute. Ukoliko nemate svoj bicikl, možete ga u ovom centru iznajmiti.

Do vrha Tornika vas prevozi žičara na koju su postavljeni specijalni nosači za bicikle.

 1. Ruta Ribnica – polazi od vrha Tornika preko prevoja, šumskog i ribničkog puta, zatim ski puta pored Stankovog potoka (makadam, zemljani put) – dužina rute je 3,5 km, a težina je 2/5
 2. Ruta Beli kamen – polazi od vrha Tornika preko prevoja, Đurovića groblja, Ribnica, zatim preko Belog kamena i Ječmišta (asfaltni put) – dužina rute je 12 km, a težina 3/5
 3. Ruta Previja – polazi od vrha Tornika preko prevoja, Tokvića kose, naselja Ribnica i Ječmišta (zatravljeni put, makadam, asfaltni put, zemljani put) – dužina rute je 5,3 km, a težina je 3/5
 4. Ruta Vidikovac – u pripremi – polaziće od vrha Tornika preko Vrščića, šumskim putem i ski putem pored Stankovog potoka (zemljani put, makadam) – težina rute je 3/5

Pešačke staze Zlatibora

Prijatne letnje temperature, svež i čist planinski vazduh kao i velika koncentracija joda u vazduhu čine šetnju ovom vazdušnom banjom veoma prijatnom i zdravom. Pešačke staze predviđene za šetnju i planinarenje pružaju dvostruki užitak, i svež vazduh i upoznavanje sa prirodom.

E-bike

Prelepe planinarske staze koje prolaze kroz šarenolike predele Tornika i Zlatibora sa električnim biciklom nisu više rezervisane samo za profesionalne bicikliste. One postaju dostupne svima, kako deci tako i odraslima.

Sada svako može uživati u pravom prirodnom raju. Bicikl na elektro pogon omogućava da uz minimalan napor možete da savladate dugačke i strme planinske staze.

Avantura park

Ovaj park se prostire na na površini od oko 1000m2 i podeljen je u tri celine za različite grupe korisnika. Jedan deo parka sastoji se od minimum 16 prepreka, a za decu i odrasle planirani su sadržaji kao što su: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl.

U okviru dela za najmlađe korisnike i početnike predviđeni su zanimljivi sadržaji na stubovima, sa opremom maksimalne bezbednosti.

Avantura park će imati i „agiliti poligon“, koji će sadržati oko 10 staza/prepreka na tlu. Prepreke su: mini drveni lavirint sa preprekama, mreže, penjalice, valjci/panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl.

Ostale aktivnosti

 • Vožnja skuterom i kartingom
 • Dečije igralište
 • Staza za letnje sankanje
 • Bob na šinama
 • Mini golf teren
 • Multifunkcionalni teren za basket, mini fudbal ili tenis. Povedite društvo, napravite ekipu i sportski se zabavite.
 • Trim staza za trčanje
 • Staza za nordijsko skijanje se leti pretvara u trim stazu za trčanje.
 • Veštačka stena
 • Zip line, za koji kažu da je pravi adrenalinski šok. Usudite se, ovde imate priliku.

Rejting i recenzije

Ostanimo u kontaktu

Autorska prava © Špika Apartmani 2018–2023. Sva prava zadržana.

Sajt izradio mCommerce.