Pešačke staze Zlatibora – 4 najpopularnije

Pešačke staze Zlatibora su definitivno jedan od glavnih razloga zbog čega ova planina predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Zlatibor je popularn u svako doba godine, jer je količina sadržaja za razonodi i sport koju može da ponudi izuzetno velika.

Svako može pronaći aktivnost u kojoj uživa, jer za svakog odmor predstavlja nešto drugačije. Neko je strastven skijaš i ovozava ski centar Tornik, neko je avanturista i potreban mu je adrenalin, neko voli svoj odmor da provede u prirodi, neko uživa u čarima wellnesa, dok će neko radije šetati turističkim centrom.

4 najpopularnije Pešačke staze Zlatibora

Za one umerenog tempa, ljubitelje prirode, šetnje, čistog vazduha i veselog cvrkuta ptica predstavljamo pešačke staze Zlatibora. Vi sigurno možete otkriti i neku svoju još neotkrivenu, a mi vam predlažemo ove četiri. Polazno mesto svake je Institut Čigota.

1. Pešačka staza Kamalj

Kamalj staza nije zahtevna, za one koji nisu u kondiciji, za rekreativce i početnike je idealna. Nema velikog uspona pa je takođe namenjena i za rehabilitaciju osoba posle nekih bolesti i povreda.

Dužina staze je (računajući u oba smera) 1600 m, laganim hodom se može preći za 25 minuta.

2. Pešačka staza Spomenik

Ovo je veoma popularna staza kojom se stiže do poznatog spomenika Partizanima koji se nalazi na Glavudži ili vrhu Šumatnog brda sa kojeg se pruža prelepi pogled na zlatne obronke i pašnjake ove planine. Staza nije lagana, postoji kontinuirani uspon od 10%, u nekim delovima dostiže 20%. Ukupna dužina staze u oba pravca je 3 km, sa visinskom razlikom od 90 m. Naoružajte se vodom i ponesite fotoaparat zato što ćete želeti zabeležiti pogled.

3. Pešačka staza jedini bor

Ovo je staza koja predstavlja malo veći izazov, ali ne možemo reći da nije za rekreativce i osobe sa slabijom kondicijom zato što to ne bi bilo istina. Svako može naći svoj tempo. U slučaju većeg uspona, uvek se preporučuje kretanje cik-cak. Prosečni uspon je 27%, a ukupna visinska razlika je 107 m. Staza je dugačka u oba pravca 7,3 km.

Kada se krene ovom stazom ide se u pravcu Spomenika, a onda se nastavlja stazom kroz Desnu šumicu. Prikaz možete videti na mapi.

4. Pešačka staza Čigota

Ovo je staza koja vas vodi ka Čigoti. Čigota predstavlja posle Tornika drugi po redu vrh Zlatibora, nadmorske visine 1422 m. Sama staza jeste izazov i predstavlja pravi poduhvat. Ako uspete da je osvojite sa vrha Čigota pružaće vam se pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Staza se može preći za oko 3 sata. Dužina staze u oba pravca je 11,2 km.

Ove četiri staze su umereno teške i gotovo svako može sa njima izaći na kraj. Malo uloženog napora kasnije donosi neverovatnu nagradu – prelepe poglede na okolne pejzaže. Međutim, Zlatibor ima i svoju drugu stranu – divlju i ne tako pristupačnu, i to znaju svi ozbiljniji planinari. Njegove staze i bogaze mogu biti pravi izazov profesionalcima.

Rejting i recenzije

Ostanimo u kontaktu

Autorska prava © Špika Apartmani 2018–2023. Sva prava zadržana.

Sajt izradio mCommerce.